Driedaagse van de Positivologie: 12 tot 14 november 2019

Jij richt je het liefst op wat wél goed gaat in de wereld, op de kwaliteiten van de mensen om je heen en op wat je wél wilt.

Je gelooft in de kracht van mensen, in liefde, in waardering en aanmoediging. De positieve psychologie lijkt voor jou gemaakt, en je wil het liefst elke dag die inzichten toepassen in je vak. Sterker nog: je wil graag iedereen ermee aansteken en inspireren.

En soms voel je je daar alleen in. Alsof het niet mag, die focus op het positieve. Want je moet toch je blik houden op het negatieve nieuws en de problemen? Je mag niet naïef zijn, je mag geen oogkleppen op hebben, je moet niet vergeten dat het vaak moeilijk is. Maar.

Wat je aandacht geeft, dat groeit.

Daarom organiseren we een

 
3daagsePositivologie2019Artboard 1@2x.png
 

Hoe zou het zijn om je drie dagen lang onder te dompelen in de mogelijkheden en de kracht -  van jezelf, van de mensheid en van de maatschappij? Met inspirerende lezingen en betekenisvolle actie.

Wat als je drie dagen lang de toestemming krijgt om onbeperkt enthousiast te zijn, hoopvolle plannen te maken, nieuwe inzichten te krijgen en instrumenten te leren die gebaseerd zijn op onderzoek naar het beste in een mensenleven? Om omringd en gesteund te zijn door mensen die zich willen richten op wat wél goed gaat en die vanuit kennis van en passie voor positieve psychologie hun werk vormgeven?

Want je wil bouwen aan wat sterk is, in plaats van enkel repareren wat mis is.

Je wil in je kracht staan en samen met gelijkgestemden stappen zetten om de verandering in de wereld te kunnen zijn.

Je weet en voelt dat je het recht hebt om het helemaal anders te doen en dat de wereld dat nodig heeft.

Je wil samen met ons een positieve revolutie veroorzaken.


Welkom op de Driedaagse van de Positivologie!

Drie dagen lang kiezen voor kracht, voor positieve emoties en voor positieve relaties.

Drie dagen lang inzichten en tools uit de positieve psychologie leren en delen.

Drie dagen lang samen bouwen aan een nieuwe richting voor jezelf en voor de wereld.

Van 12 t/m 14 november 2019, telkens van 9u30 tot 17u, in de Zebrastraat in Gent

(met op 14/11 een afsluitende borrel met live muziek, voor de liefhebbers)

Extra: schrijf voor 21/09 in en ontvang gratis onze nieuwe 'Toolkit voor positivologen', met meer dan dertig oefeningen en methodieken, voor individueel werk en groepen (ter waarde van €65,00).

Echt? Gratis? Ja, echt. Een echte map, die je kan aanraken en waarvan je de bladzijden kan omslaan. Naar je huis gestuurd, geleverd op je deurmat. De ideale compagnon om in je praktijkruimte, leslokaal, teamplek, kantoor of trainingscentrum bij de hand te hebben. Niet twijfelen dus: meedoen met de driedaagse én genieten van dit tijdelijke aanbod!


Is het echt onmogelijk om je drie dagen vrij te maken, maar wil je er wel doodgraag bij zijn?

Schrijf je dan in als ‘vliegende deelnemer’: we geven elke dag zestien plekjes weg aan gasten-voor-een-dag (eentje aan elke groepstafel). Klik voor een vlieg-pasje op een dag naar keuze:


 Waarom zijn wij anders dan andere "congressen"?

  • We noemen het geen congres. Want eigenlijk is het een feest. Een feest van aha-momenten, kennisoverdracht, actie en het leren van de kunst van een gelukkiger en positiever leven - en van hoe je die kunst aan anderen kan doorgeven.

  • ·Deze driedaagse is hybride: de ochtend is de tijd van "consumeren", met elke dag een inspirerende spreker. In de middag gaan we met kleine groepjes aan de slag om positivologie daadwerkelijk vorm te geven: leren, reflecteren, delen en creëren. Omdat we niet naar huis willen met enkel vage plannen en inspirerende ideeën - we willen ervaren en diepgaand leren.

  • Alle deelnemers hebben dezelfde missie: "Doing Good by Being Good”

  • Dit stopt niet op de laatste dag. In deze drie dagen word je een Positivoloog en hoor je tot de Stam der Positivologen die elkaar steunen, waarderen en samen werken aan het verschuiven van de curve


Hoe ziet dat er dan praktisch uit?

Dinsdag 12 november 2019

In de voormiddag is er een interactieve lezing door Angelique Besselaar en Maaike Verstraete, de positivologen achter deze driedaagse. Het thema van onze eerste dag is je identiteit en je missie als positivoloog.

Vertrekken vanuit een duidelijke Waarom, is een krachtige motor voor verandering en coaching. Onderzoek naar bijvoorbeeld het gebruik van storytelling en ‘alter ego’ coaching, toont hoe versterkend een heldere identiteit is. En hoe richtinggevend een sterke verbondenheid met een zelf-concordant doel is - voor zowel individuen als groepen. We onderzoeken de missie van de positieve psychologie als wetenschap, en hoe wij als positivoloog daarin passen. We kijken naar ons eigen verhaal en onderzoeken op welke manier ieders pad versterkend is voor de positieve revolutie. Centraal staat het verhaal van elk van ons in relatie tot de positivologie.

 
Kopie van Kopie van Ontwerp zonder titel (10).png

Angelique Besselaar studeerde psychologie en is daarnaast gecertificeerd coach, met een specialisatie in systemisch- en oplossingsgericht werk. Drie jaar geleden emigreerde ze met haar man, jongste dochter en hond naar Rome waar ze kinderboeken schrijft met een psychologische insteek. Ze schreef eerder de verhalen bij de kindertraining Blij met mij! en in de Toolbox voor Jong Talent van Luk Dewulf en Els Pronk. Ze houdt van groots avontuur, van de kleine dingen van het leven en van alles leren over geluk - alles wat in de tijd van een mensenleven mogelijk is.

 
 
67acf607-aa10-41eb-bbd6-9e795966aeb6.png

Maaike Verstraete is master in de positieve psychologie en in de klinische psychologie. Ze woont met haar tienerkinderen, man en hond in Gent. Ze is online onderneemster en creëert leertrajecten rond positivologie, op de Academie voor Positieve Psychologie. Het liefst doet ze haar werk vrij van tijd en plaats, zodat ze zo vaak mogelijk met haar campervan de natuur in kan trekken. Haar missie is immers om "het goede leven" te onderzoeken én te ervaren.

 

Woensdag 13 november 2019

In de voormiddag is er een interactieve lezing door Evie Rosset, docente aan de Master in Applied Positive Psychology van de Anglia Ruskin University in Cambridge, over de kracht van positieve relaties. Deze dag staat in het teken van positivologie in je relatie met anderen.  

Onze relatie met anderen is één van de belangrijkste factoren voor zowel ons individuele welbevinden als voor het welzijn van onze samenleving. De lezing van Evie haalt kennis uit een variëteit aan disciplines: om beter te begrijpen hoe onze 'sociale natuur' werkt en hoe we anderen en onszelf zien. We onderzoeken samen hoe inzicht in ons evolutionair verleden ons kan helpen om onze moderne sociale interacties beter te begrijpen. We kijken naar onze neigingen tot zowel samenwerking als competitie - en naar hoe we die kunnen verklaren door onze diepe behoefte om erbij te horen. Belangrijker nog, we gaan samen manieren verkennen om de 'betere kant' van onze menselijke natuur boven te brengen, en om onze sociale aard ten goede in te zetten.

 
Kopie van Kopie van Ontwerp zonder titel (11).png

Evie is een onderzoekspsychologe gespecialiseerd in de wetenschap van sociale verbondenheid. Oorspronkelijk komt ze uit Boston, maar vandaag woont ze in Frankrijk. Evie verdeelt haar tijd tussen lesgeven aan de universiteit en het ontwikkelen van een non-profit organisatie die sociale verbondenheid en prosociaal gedrag wil versterken - in individuen, groepen en organisaties (www.maac-lab.com).

 

 Donderdag 14 november 2019

In de voormiddag is er een interactieve lezing door Alex Vaassen, voormalig oefentherapeut Mensendieck en momenteel NLP Master Trainer en Coach. Op deze derde dag is het thema positivologie en de maatschappij

Alex is een echte verbinder en brengt ons in beweging met ervaringsoefeningen rond het ‘pijnbrein en fijnbrein’ en met groepswerk rond thema's zoals toekomst en verlangen. We kijken naar de onmisbare rol die kwetsbaarheid heeft bij het verbinden van groepen. De centrale vraag van deze lezing is: ‘Wat kun jij doen om de curve te helpen verschuiven?’ Het wordt een voormiddag vol actie, gekruid met mooie verhalen en een dosis humor.

 
Kopie van Kopie van Ontwerp zonder titel (7).png

Al sinds 2008 is Alex Vaassen internationaal gecertificeerd NLP trainer. Met methodieken als NLP, systemisch werk, oplossingsgericht werk en motiverende gespreksvoering heeft hij inmiddels al meer dan duizend cursisten en tientallen groepen weten te verbinden rond hun belangrijkste drijfveren, zodat er gegarandeerd gedragsverandering tot stand komt. In zijn boek "Innerlijke Kracht, hoe motiveer ik mijzelf en anderen” komt zijn visie en werkwijze goed tot uiting. 

 

De namiddagen op dinsdag, woensdag en donderdag - een driedaags waarderend leerproces

Elke namiddag nemen we de tijd om te werken rond het thema van de voormiddag, om te reflecteren, te delen, te verkennen en te creëren. Vanuit een radicaal waarderend perspectief verdiepen we ons leerproces: alleen, in tweetallen en in kleine groepen.

Verwacht je aan een uitdagend, versterkend en bevrijdend proces dat tegelijk verstillend en verdiepend werkt. We halen onze inspiratie bij Appreciative Inquiry, bij de positieve psychologie uiteraard en uit onze gezamenlijke jarenlange coach-ervaring om van deze namiddagen een unieke leerervaring te maken.

We begeleiden dit proces met ons drieën: Angelique, Maaike en Sofie:

 
Kopie van Ontwerp zonder titel (11).png

Sofie Mertens is een energieke doenker, die met een groot hart mensen verbindt. Ze combineert haar wetenschappelijke achtergrond met haar fascinatie voor coaching en mensen. Sofie’s werk is niet onder één woord te vangen, door haar brede interesse, projectmatige aanpak en haar leergierigheid. Op dit moment combineert ze een aanstelling als docent aan een hogeschool met verschillende coach- en verandertrajecten in organisaties en met individuele cliënten. Sofie werkt inspirerend, talentgedreven en oplossingsgericht. Ze woont met man en kinderen in de rand van Gent, is podcastliefhebster, zot van coachkaarten en introverter dan ze soms wil toegeven.

 

Op donderdagnamiddag krijgen we bovendien gezelschap van het andere stamhoofd van onze 'Stam van Positivologen', Els:

 
Kopie van Kopie van Ontwerp zonder titel (8).png

Els Pronk werkt al vele jaren vanuit haar ervaring als moeder en leerkracht met kinderen, leerkrachten en ouders. Die ervaringen hebben gezorgd voor de ontwikkeling van de Toolbox voor Jong Talent, voor het ontwerpen van de Blijmetmij-training en het oprichten van de Blijmetmij Academie. Ze is samen met Luk Dewulf de mede-initiator van het kindertalentenfluisteraars-project, een beweging die helpt om te werken vanuit de talenten en de veerkracht van kinderen.  Ze is moeder van twee kinderen, haalt haar hart op in de tuin en trekt met haar man en hun zwerfbus graag rond door Europa. 


Wat is jouw investering?

Wij bieden drie dagen inspiratie, actie en verbinding voor het ronde bedrag van €500.

Inbegrepen: koffie, thee en koekjespauzes & werkboek

Niet inbegrepen: lunch, overnachting, feestneus en hinkstapsprong.

Op zoek naar een overnachtingsplek? Hier vind je onze aanraders.


Kan je niet online betalen, omdat je organisatie pas na factuur betaald? Geen probleem, we lossen het op.


Is het echt onmogelijk om je drie dagen vrij te maken, maar wil je er wel doodgraag bij zijn?

Schrijf je dan in als ‘vliegende deelnemer’: we geven elke dag zestien plekjes weg aan gasten-voor-een-dag (eentje aan elke groepstafel). Klik voor een vlieg-pasje op een dag naar keuze:


 
3daagsePositivologie2019Artboard 1@2x.png
 

 Voor wie is dit congres?

Deze driedaagse is een feest voor mensenfluisteraars.

Voor die mensen die anderen helpen groeien en veranderen.

Ongeacht welk woord jij aan je werk geeft: hulpverlener, coach, lesgever, trainer, teamleider, therapeut, leerkracht, veranderaar,…

Ongeacht je ervaring.

Ongeacht je vooropleiding.

Als jij in je vak mensen in beweging zet, dan is dit deze driedaagse voor jou gemaakt.


Waarom positieve psychologie?

Omdat positieve psychologie de wetenschappelijke studie is van het goede leven, van sterktes en talent, van veerkracht en groei. Omdat wij geloven dat kiezen voor kracht ons verder brengt dan focussen op zwakte. Omdat we zien dat mensen groeien als hun veerkracht vergroot, en als ze durven vertrouwen op hun sterktes en hun dromen. Omdat we willen bouwen aan meer positieve relaties en meer positieve emoties - en geloven in het generatieve vermogen daarvan. Omdat we door alles te waarderen - het mooie en het moeilijke - het leven in alle facetten ervaren en voor meer plezier kunnen kiezen.