Meer positivologie!

24040e79 ca74 46fe b089 215591862be0

Ja, ik krijg graag het e-book "Positieve Psychologie voor Mensenfluisteraars" en schrijf mij in voor een tweewekelijkse Portie Positieve Psychologie.

We sturen geen spam. Je kan altijd uitschrijven. We geven geen adressen door. Powered by ConvertKit

Gedreven geven.

In 2001 ging ik aan het werk in de jeugdhulpverlening, bij jongeren in een gesloten voorziening. En misschien nog meer dan door de jongeren, werd ik daar geraakt door mijn collega’s.

Mensen met een hart voor anderen, met een verlangen om verschil te maken, met een grote dosis empathie en mensenliefde. Mensen die voor andere mensen van betekenis willen zijn, vaak op de zwaarste momenten in een mensenleven.

Later ging ik als coach aan de slag voor precies die doelgroep: mensenhelpers. Mensenfluisteraars.

Ik was altijd diep onder de indruk van mijn cliënten, van die hulpverleners. Het zijn getalenteerde harde werkers met een sterke missie, gedreven door betrokkenheid en integriteit. Maar er viel mij ook iets anders op: velen van hen zagen hun eigen kracht niet. Ze raken teleurgesteld doordat ze hun mogelijkheden afleiden uit de resultaten bij hun cliënten, waardoor de conclusie wordt dat ze weinig betekenen. Of ze raken opgebrand door teveel te geven, door teveel te voelen, door hun open hart en de voortdurende confrontatie met pijn en lijden. En ze voelen frustratie door het gebrek aan invloed in hun organisaties, door onbegrip en lastige beleidskeuzes die hun werk ingewikkeld maken.

Ik bleef maar hulpverleners tegenkomen die opgebrand raken, die cynisch en sceptisch worden over hun werk, die hun oorspronkelijke liefde voor het vak en hun passie voor cliënten, zagen veranderen in een kluwen van frustratie en teleurstelling. Die hun eigen genialiteit niet meer kunnen zien.

Er zijn ondertussen veel boeken over burn-out en werknemers-motivatie. Maar de meeste daarvan laten zien wat het probleem is, wat de symptomen zijn en welke behandeling mogelijk is. De meeste bronnen tonen een verontrustend patroon van hoog gemotiveerde mensen die langzaam hun gedrevenheid en betrokkenheid weg zien sijpelen. Door teveel van zichzelf te geven en te weinig voor zichzelf te zorgen.

Na het jarenlang coachen van hulpverleners met loopbaandilemma’s, burn-out symptomen en levensvragen, en het begeleiden van verschillende groepen hulpverleners rond hun werkzorgen, denk ik dat die probleem-beschrijving de verkeerde focus is.

En ik denk dat de belangrijkste elementen die we missen in dit gesprek, de kracht en de passie van mensen zijn. De grote kloof die hulpverleners ervaren tussen wie ze dagelijks (vaak ongewild) zijn in hun werk, en wie ze zouden willen én kunnen zijn.

De talenten van mensenhelpers, hun zoektocht naar betekenis, hun verlangen om verschil te maken - en hoe dat ondergesneeuwd raakt door de pijn van cliënten en het botsen op beleid. Daar moeten we het over hebben.

Want teveel geven en je grenzen overschrijden, is inderdaad een deel van het probleem. Maar daar ligt niet de oplossing. De sleutel tot gedreven blijven geven, ligt in het contact maken met je kracht en je talenten, in het vormgeven van je werk op basis van jouw betekenis, in het kiezen voor jouw zone van invloed. En in compassie, voor jezelf en voor je cliënten en je collega’s.

 
GedrevenGeven.jpg
 

Daarom. Een blended opleiding Gedreven Geven: twee dagen aan het werk in een kleine groep + vier weken online leren met dezelfde groep.

Omdat het goed is als we ons met elkaar verbinden, en tegelijk ook fijn is om ons eigen tempo te kunnen volgen.

Omdat het van groot belang is dat hulpverleners krachtig, gemotiveerd en gepassioneerd hun meesterschap kunnen blijven delen met de wereld.

We werken rond vier grote thema’s:

 1. Talent. Werken vanuit jouw talenten en sterktes. Kiezen voor kracht. Talentgedreven werken met anderen. Duurzaam energiek. Zonder straalangst. Meesterschap en moeiteloosheid.


 2. Betekenis. Je leven en je werk vormgeven op basis van jouw betekenis. Passie. Waar je elke dag voor op staat. En hoe je op basis daarvan keuzes maakt, je prioriteiten kiest en je aandacht richt. Omdat het van belang is.


 3. Compassie. Kiezen voor compassie, als alternatief voor empathische stress. Soft front, strong back. Hoe je open, liefdevol en betrokken kan blijven bij chronische pijn en heftig lijden. Zonder zelf opgebrand te raken door empatische over-spanning. Grenzen en hefbomen. Zelf-zorg en mildheid.


 4. Invloed. Invloed nemen in je werk, zonder leeg te lopen op beleidskeuzes, wetten en voorschriften, onhandige organisatie-dynamieken of onbegrip van anderen. Beweging creëren en anderen inspireren. Jouw verhaal en kracht vasthouden - ongeacht externe en interne mogelijkheden.


Wat kan je na deze cursus?

 • Je talenten herkennen en inzetten.

 • Energieverlies vermijden, energievreters herkennen en energiegevers uitkiezen.

 • Methodieken gebruiken die anderen in hun kracht zetten, positieve emoties vergroten en positieve relaties versterken.

 • Ook in de zwaarste verhalen licht zien, en open blijven in aanwezigheid van lijden.

 • Jezelf aanmoedigen, voor je talent kiezen en jouw missie in de wereld brengen.

 • Je impact afmeten aan factoren die niet van andermans feedback of proces afhankelijk zijn.

 • Een rol spelen in jouw organisatie, in jouw werk, die bij je past én verschil maakt - zonder dat je leegloopt op externe invloeden

 • Al wat er is waarderen, het positieve en het negatieve, en dan radicaal kiezen voor de zonkant.

 • Gedreven blijven geven. Verschil maken in andermans leven: jouw unieke verschil.


Wat mag je van de blended cursus Gedreven Geven verwachten?

Een groep zielsgenoten die net zo hard gelooft in een positieve revolutie als jij.

Een enthousiaste lesgeefster vol expertise, speelse helderheid en inspiratie.

Helder gebrachte theoretische inzichten en praktisch toepasbare methodieken voor jouw werk.

Een motiverende en duidelijke leeromgeving op Ruzuku.

Een gemeenschappelijke kick-off: een dag in groep om krachtig het proces te starten.

Vier weken lang wekelijks een online module met nieuwe inhoud.

Een gemeenschappelijke wrap-up: een dag in groep om met impact het proces te eindigen.

Alles samen goed voor 16 uur live workshop in groep, meer dan 32 online lesblokken, meer dan 4 uur video, meer dan 25 oefeningen en downloadbare worksheets, en tientallen extra bronnen. Een hele stroom aan kennis en inspiratie waar jij mag induiken. Die jij onmiddellijk in je leven en werk kan toepassen.


Hoe ziet dat er dan praktisch uit?

Onze kick-off dag is x

Dan ‘opent’ onze online leeromgeving. Daarop krijg je vier weken lang wekelijks een nieuwe online module. Je hebt een viertal uur per week nodig, op je eigen tempo en in je eigen tijd. Er is elke week een webinar, dat neemt een uur tijd in beslag, je kan ook achteraf naar de opname kijken als je er niet live bij kan zijn.

De webinars zijn afwisselend tijdens de lunchpauze en ‘s avonds. Op die manier hopen we dat jij je zo vaak mogelijk kan vrijmaken.

Bij onze cursus hoort een online ‘community’, waarin je met de andere deelnemers ervaringen kan uitwisselen: om je netwerk te versterken en om elkaar aan te moedigen en te inspireren. Bovendien bouwen we op die manier aan onze positief-psychologische revolutie: we maken een hele stam van gedreven gevers!

Onze wrap-up dag is op x . We sluiten vijf weken na de start af, dat geeft je een week overschot om inhoud te verwerken, experimenten te doen of om gewoon de tijd te nemen.

Wat kost het?

Deze blended online/offline cursus voor hulpverleners kost €599, inclusief BTW, toegang tot alle materialen en catering op de twee cursusdagen.

Er kunnen maximum 12 deelnemers instappen.


 
energie.png
 

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is op maat gemaakt voor hulpverleners.

Voor die mensen die in hun vak anderen helpen.

Ongeacht in welke sector, vanuit welke inspiratie of met welke aanpak jij werkt.

Ongeacht je ervaring.

Ongeacht je vooropleiding.

Als jij in je vak verschil maakt in mensenlevens, dan is dit deze cursus voor jou gemaakt.


Niet tevreden, geld terug - garantie.

Onze deelnemers zijn erg tevreden. Sterker nog, ze zijn vaak heerlijk enthousiast over ons aanbod. Maar als blijkt dat deze cursus niets voor jou is, storten we je inschrijvingsgeld integraal terug (de enige voorwaarde: je vraag tot teruggave bereikt ons in de eerste week van de cursus), no questions asked.


Waarom positieve psychologie als basis voor Gedreven Geven?

Omdat positieve psychologie de wetenschappelijke studie is van optimaal menselijk functioneren, van sterktes en talent, van veerkracht en groei.

Omdat ik geloof dat kiezen voor kracht ons verder brengt dan focussen op zwakte.

Omdat ik zie dat mensen groeien als hun veerkracht vergroot, en als ze durven vertrouwen op hun sterktes en hun dromen.

Omdat ik wil bouwen aan meer positieve relaties en meer positieve emoties - en geloof in het generatieve vermogen daarvan.

Omdat we door alles te waarderen - het mooie en het moeilijke - het leven in alle facetten ervaren en voor meer tevredenheid kunnen kiezen.

67acf607-aa10-41eb-bbd6-9e795966aeb6.png

En omdat ik, Maaike Verstraete, expert ben in de positieve psychologie. Omdat ik stevig wetenschappelijk opgeleid ben, eerst als klinisch psycholoog en nu bijna (op mijn thesis na — straks in mei) als master in de positieve psychologie.

Omdat ik jarenlang ervaring heb als hulpverlener, coach, leidinggevende, supervisor en trainer. Omdat ik op het snijvlak van die twee dingen, mijn passie en mijn kunde, mijn vak als opleider heb vormgegeven. Daarom.

Leer mij beter kennen op mijn blog: maaike.net


Wat vertellen anderen over werken met Maaike?

Vorig jaar was - veel adjectieven komen in de aanmerking - intens. Dit woord dekt misschien nog het meest de lading. Ik wil je nog eens bedanken. Uitdrukkelijk. Voor de manier waarop je met ons op pad ging. Authentiek. Voor het meestribbelen en het scherpkrijgen van de juiste verwachtingen. Daarin hoor ik het woord wachten... we stonden vaak stil. En dat deed goed, die rustpauzes. MERCI (Tim)

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik van jouw cursus mag genieten! Het is zo’n openbaring voor mij, zo nieuw, zo verrijkend, zo boeiend. Ik voel mij als een kind die in een nieuwe speeltuin is gedropt en op ontdekking is, ik exploreer, ik ontdek, ik herken, ik wordt bewust, ik laat bezinken, ik voel dat ik hier heel veel kan uit leren. Super vind ik dit!  Weliswaar voel ik dat dit iets is waar ik niet zomaar eens doorheen kan gaan, omdat alles vrij nieuw is, is het voor mij wel een hele boterham in eens. Ik ben van plan de cursus nog een aantal keer te herkauwen, blij dat hiervoor de mogelijkheid bestaat. Bedankt Maaike! (Mieke)

Ik volg je webinars met héél veel plezier en ook je teksten zijn prachtig! Ik voel met gevoed door alles wat je vertelt en deelt en tevens geïnspireerd. Zo fijn!!! (Mirjam)


Nog vragen? Trek gerust aan mijn (digitale) mouw op maaikeverstraete(at)yahoo.com Ik lees je graag!