Word positivoloog.

Heb jij ook het gevoel dat er meer nodig is dan het 'oplossen' van (psychische) problemen?

Ben je op zoek naar methodieken om anderen in hun kracht te zetten, hoop te geven, optimisme aan te leren? Wil je mensen helpen groeien en floreren?

Wil jij je vermogen versterken om ook in de zwaarste verhalen licht te zien? Om zelfs de moeilijkste vragen om te denken, naar groeikansen? Om voorbij het 'repareren' van wat mis is, te kiezen voor wat mogelijk is?

Geloof jij in het waarderen van al wat er is, het positieve en het negatieve, en dan radicaal kiezen voor de zonkant?

Dan is deze basiscursus iets voor jou.

Vier weken lang inzichten en tools uit de positieve psychologie.

Vanuit je luie zetel, in je bureaustoel of aan je keukentafel.

We starten op 12 januari 2019, schrijf je hier in om op onze gastenlijst te komen:

  Powered By ConvertKit

  Wat mag je van de online cursus Positivologie verwachten?

  Vier weken lang wekelijks een module met nieuwe inhoud, op onze online leeromgeving. Helder gebrachte theoretische inzichten en praktisch toepasbare methodieken voor je werk.

  Twee webinars over de thema’s van de voorbije weken - een live chat met Maaike.

  Wekelijkse deadlines - een duwtje om je ervaringen met een bepaalde opdracht te delen in het forum. Feedback van Maaike en van je medestudenten.

  Hoe ziet dat er dan praktisch uit?

  Je krijgt teksten om te lezen, video’s om te bekijken, opdrachten om in je praktijk toe te passen en webinars om aan deel te nemen.

  Je hebt een viertal uur per week nodig, op je eigen tempo en in je eigen tijd. Met enkel de webinar-planning (op donderdag 24/01 en 07/02 om 12u15) om rekening mee te houden. Kan je niet deelnemen aan het webinar? Geen probleem, je kan later de opname terugkijken.

  Wat kost het?

  239 euro

  Wat levert het op?

  Een gedegen basis in de wetenschap van het Goede Leven. Een hele reeks nieuwe inzichten om te delen met je cliënten en om jezelf als positivoloog te versterken. Een uitgebreid arsenaal aan tools om je cliënten te helpen in hun groei en hun verandering. En om in je eigen leven toe te passen.

  Met een groep zielsgenoten die net zo hard geloven in een positieve revolutie als jij.

  Voor wie?

  Deze cursus is op maat gemaakt voor mensenfluisteraars, die mensen die in hun praktijk anderen helpen groeien en veranderen. Ongeacht welk woord jij aan je werk geeft (hulpverlener, coach, leerkracht, trainer, teamleider, therapeut...), ongeacht je ervaring en ongeacht je vooropleiding: als je mensen in beweging zet, dan past deze cursus bij jou.

  De volgende cursus start op zaterdag 12 januari 2019.


   Powered By ConvertKit

   Waarom positieve psychologie?

   Omdat ik geloof dat kiezen voor kracht ons verder brengt dan focussen op zwakte. Omdat ik zie dat mensen groeien als hun veerkracht vergroot, en als ze durven vertrouwen op hun sterktes en hun dromen. Omdat ik wil bouwen aan meer positieve relaties en meer positieve emoties - en geloof in het generatieve vermogen daarvan.

   67acf607-aa10-41eb-bbd6-9e795966aeb6.png

   En omdat ik, Maaike Verstraete, expert ben in de positieve psychologie. Omdat ik jarenlang ervaring heb als hulpverlener, coach, leidinggevende, supervisor en trainer. Omdat ik op het snijvlak van die twee dingen, mijn passie en mijn kunde, mijn levenskunst heb vormgegeven. Daarom.

    
    

   Wat is positieve psychologie?

   Positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van de positieve elementen in het leven van mensen, zoals geluk, welbevinden en talent. Martin Seligman richtte dit veld binnen de psychologie op, in 1999, en vatte het samen als de "wetenschappelijke studie van optimaal menselijk functioneren, die probeert om die factoren te ontdekken en te vergroten waardoor mensen en gemeenschappen floreren."

   De 'klassieke' psychologie heeft vooral de nadruk gelegd op de tekorten van mensen, eerder dan op hun potentieel. Positieve psychologie richt zich vooral op de mogelijkheden. Niet op het oplossen van problemen, maar wel op het onderzoeken van wat het leven de moeite waard maakt. Positieve psychologie is niet bezig met een transformatie van, bijvoorbeeld, -5 naar 0 maar met hoe we van een 4 een 8 kunnen maken.

   De positieve psychologie is een veld dat zich aan een snel tempo ontwikkeld. De aspiratie is om stevig empirisch onderzoek te doen op thema's zoals welbevinden, flow, persoonlijke sterktes, wijsheid, creativiteit, psychologische gezondheid, positief ouder worden en op eigenschappen van positieve groepen en organisaties.

   Waarom hebben we in vredesnaam een positieve psychologie nodig?

   Even wat geschiedenis. Voor de Tweede Wereldoorlog, was de gewone psychologie gericht op drie taken: geestelijke stoornissen genezen, normale levens verbeteren en bijzonder talent identificeren en versterken. Na de oorlog raakten de twee laatste taken vergeten, en gaf het veld vooral aandacht aan het eerste. Waarom? Omdat psychologie een wetenschap is die voor haar onderzoek grotendeels steunt op fondsen van de overheid, en met een menselijke crisis op zo'n grote schaal werden alle middelen ingezet voor onderzoek naar het verhelpen van mentale problemen.

   Daardoor ging de psychologie zich enten op een ziekte-model, dat bovendien erg succesvol bleek - er zijn bijvoorbeeld vandaag veertien aandoeningen goed behandelbaar die vroeger niet te genezen waren (zoals depressie, trauma, sommige persoonlijkheidsstoornissen en angstaanvallen). Maar de kost van dat ziektemodel was de negatieve kijk op psychologen als schuld-inducerend en pathologiserend (ze zoeken altijd naar een schuldige en een slachtoffer, en ze zien alles als een probleem of een aandoening). Als je tegen je vrienden zegt dat je naar een psycholoog gaat, vragen ze wellicht: "Wat is er mis?"

   Het hele idee van die vernieuwde focus op normale levens en talent, is dat je ook bij een psycholoog zou kunnen gaan voor groei en zelfontwikkeling. Voor het verbeteren van je leven, ook als het gewoon oké is. En daarvoor hebben we kennis nodig over wat het leven de moeite waard maakt, of over hoe normale mensen floreren in gewone, in plaats van in extreme, omstandigheden. Als psychologen willen we daar graag meer over te zeggen hebben dan de zelfhulp-goeroes, en willen we onze kennis beter staven met objectief onderzoek.

   Vandaag lijkt de tijd meer dan rijp voor zo'n focus op normale en florerende levens, in plaats van enkel op levens die hulp nodig hebben. We hebben het met zijn allen beter dan ooit tevoren in de geschiedenis, dus het idee dat we vanuit deze comfortabele plek kunnen leren om krachtige relaties te bouwen, positieve organisaties te vormen en onze talenten optimaal in te zetten krijgt steeds meer voet aan de grond. 

   *Noot: positieve psychologie is een deelgebied van de psychologie, en gebruikt dezelfde wetenschappelijke methodes. Het gaat dus niet over een geloof of een keuze, het is gewoon een vakgebied dat simpelweg andere (en werkelijk boeiende) onderwerpen bestudeert en andere vragen stelt, zoals 'wat werkt?' in plaats van 'wat werkt niet?' of 'wat is er goed aan deze persoon?' in plaats van 'wat is er mis?'.


   Niet tevreden, geld terug - garantie.

   Onze deelnemers zijn erg tevreden. Sterker nog, ze zijn vaak heerlijk enthousiast over ons aanbod. Maar als blijkt dat deze cursus niets voor jou is, storten we je inschrijvingsgeld integraal terug (de enige voorwaarde: je vraag tot teruggave bereikt ons in de eerste week van de cursus).


   Wil je leren hoe je aan de slag kan met de inzichten uit de Positieve Psychologie, in jouw praktijk?

   Dan ben je op de goede web-plek aangekomen. Welkom!

    Powered By ConvertKit